Krentenbollen a la Rutger


Tijd voor het bakken van krentenbollen. Maar deze zijn rijkelijk gevuld!
blogEntryTopper
Ingrediënten
  • 1 kilo bloem
  • 80 gram verse gist
  • 20 gram zout
  • 45 gram basterdsuiker
  • 1 liter lauwe melk
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gram krenten
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 200 gram donkere rozijnen
  • 50 gram sukade
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 1 grote goudrenet
  • zonnebloemolie
  • poedersuiker

Bereiding
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur is voordat je met het beslag gaat beginnen.

  1. Allereerst schil je de goudrenet en verwijder je het klokhuis. Snij hierna de appel in kleine blokjes van een halve centimeter;
  2. Snij ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine blokjes;
  3. Was de krenten en rozijnen en laat deze goed uitlekken. Dep de rozijnen en krenten goed droog;
  4. Verwarm de melk lauwwarm;
  5. Neem 100 gram van de lauwe melk, brokkel de gist erin en roer goed door totdat alle gist is opgenomen in de melk;
  6. Vul een kom met de bloem en maak in het midden een kuil;
  7. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem. Strooi de basterdsuiker in de kuil;
  8. Giet de melk-/gistoplossing samen met het ei op de basterdsuiker en begin van het midden uit te mixen;
  9. Voeg voorzichtig de rest van de melk toe en blijf mixen tot een glad beslag (het beslag dient vloeiend te zijn);
  10. Voeg de rozijnen, krenten, sukade, sinaasappelsnippers en goudrenet toe en klop dit voorzichtig tot een luchtig beslag;
  11. Denk de kom met beslag af met een vochtige doek en laat dit voor minimaal 1 uur rijzen op een tochtvrije, warme plek;
  12. Verwarm de zonnebloemolie voor op 180ºC;
  13. Roer voordat je het beslag gaat gebruiken deze nog kort door;
  14. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de zonnebloemolie glijden. Bak niet meer dan 4 tot 6 bollen tegelijkertijd in de olie, zodat de bollen goed kunnen draaien. Bak de oliebollen voor ongeveer 6 a 7 minuten;
  15. Laat de oliebollen uitlekken op een stuk keukenrol;
  16. Serveer de oliebollen met flink wat poedersuiker.

Tip
Haal de ijslepel voor het scheppen even door de olie, dan laten ze makkelijker los.
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver