Surinaamse Roti


Je hebt nog geen idee wat je vanavond op tafel kan zetten? Wat dacht je van een authentiek Surinaams recept; Roti. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan weet je niet wat je proeft! Nooit meer wil je kant-en-klare roti of ‚Roti uit een pakje’. Ik zou zeggen: Eet smakelijk!

blogEntryTopper
Ingrediënten

Voor de roti’s

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml water
  • 150 gram gele spliterwten
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 2 teentjes uitgeknepen knoflook
  • 100 ml zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de rotimix
  • 350 ml water
  • 2 teentjes uitgeknepen knoflook
  • een fijngesneden kleine ui
  • een half rood pepertje (of 1 gedroogd pepertje)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels kerrie (speciale Surinaamse kerrie, bijvoorbeeld ,Nandan Massala’ )
  • 1 theelepel vetsin
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 6 middelgrote geschilde aardappelen
  • 1 dubbele kipfilet in blokjes gesneden
  • 3 hardgekookte eieren
  • 250 gram kousenband of dunne sperzieboontjes (in stukjes gesneden of geknipt)

Bereiding
  1. Spoel de spliterwten af en zet deze op met zoveel water dat ze onder staan. Kook de spliterwten in ongeveer 20 minuten halfgaar;
  2. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en maal ze fijn in een keukenmachine;
  3. Doe de gepureerde erwten in een schaal en voeg de komijn, knoflook, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar;
  4. Doe het zelfrijzend bakmeel met het water in een kom en kneed dit zachtjes door elkaar. Zorg ervoor dat het deeg niet meer aan je handen plakt;
  5. Maak van het deeg balletjes van ongeveer 5 centimeter groot;
  6. Bestuif je aanrecht met bloem. Pak een balletje deeg en druk met je duim een kuiltje in het deeg. Doe hierin een volle eetlepel afgekoelde erwtenpuree. Vouw het deegballetje in een draaiende beweging dicht. Herhaal dit met alle balletjes;
  7. Rol de deegballetjes uit tot een flinke, maar niet al te dunne pannenkoeken. Stapel de pannenkoeken op elkaar met bakpapier ertussen;
  8. Snij de aardappelen kleiner, verdeel deze in 6 stukken per aardappel en kook ze bijna gaar;
  9. Giet de aardappelen af;
  10. Kook ondertussen in 15 minuten de kousenband of sperzieboontjes. Giet deze vervolgens af;
  11. Kook de eieren hard en pel deze;
  12. Bak de kipblokjes lichtbruin, maar nog net niet gaar.

Bereidingswijze Roti
  1. Verhit een grote koekenpan zonder olie, leg de roti erin en kwast de bovenkant in met zonnebloemolie. Draai de roti dan direct en smeer de andere kant in. Bak de roti aan beide kanten goudgeel tot ze even bol gaan staan. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten;

Bereidingswijze Rotimix
  1. Snij of knip het pepertje fijn. Fruit de ui, peper, knoflook in 2 eetlepels zonnebloemolie. Voeg de tomatenpuree en kerriepoeder toe, doe de vetsin en het water erbij en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat dit alles zachtjes koken en doe vervolgens de aardappelen, kip- en groentestukjes bij;
  2. Warm tenslotte de hele of halve eieren mee in de pan.

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver